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PUERTO RICO BOARD OF ACCOUNTANCY 
GUIDANCE STATEMENT ON CPA LICENSE CLASSIFICATION OR TYPE 

FOR ALL CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS UNDER THE JURISDICTION OF 
PUERTO RICO 

 
Originally issued on May 14, 2018 

Clarifying statement issued on September 10, 2018 

The PR Board of Accountancy has observed an increasing number of possible 
CPA’s non-compliant with the license requirements or the license applicable to 
their respective status.   The PR Act 293, enacted on May 15, 1945, as amended, 
contains the definition relevant for this Guidance Statement.  Specifically, we 
refer to CPA Practicing and Non-practicing licensees as exposed on Act 147 of 
2014 and Ruling 8381, as follows;  
 

1. Practicing CPA – a CPA with a valid license engaged directly or indirectly on attestation 
engagements over financial statements or financial information, compilation of financial 
statements, consulting services, tax services and other direct or indirect services related 
to the professional services rendered by a CPA. 

 
2. Non-practicing CPA – a CPA engaged as an employee or self-employed that do not 

practice Public Accounting, thus is not authorized to carry an official registry (“Bitacora”) 
neither is authorized to acquire the PR CPA Society mandatory stamps for issued 
reports. 
 

The Board strongly believes that all CPA’s engaged on the public accounting 
practice should self-evaluate the services they provide, offer or sale, in order to 
determine if they have the corresponding type of license disregarding if they use 
or not the PR CPA Society stamps.  
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A Non-Practicing licensee is limited to those not engaged in the public accounting 
practice as defined on numeral item 12, Article 17 of the Act 147 of 2014, these 
licensees: 

• cannot provide services as a CPA 
• cannot represent themselves as CPA to the public opinion, meaning they 

can represent themselves as Non-Practicing CPA’s, whether next to the 
title, disclosed on the presented document such as a business card, resume, 
signed communication etc. 

• cannot provide advisory services on Board of Directors whether 
Governmental, Public or Private sector, unless their services are not related 
to their professional licensure status, however if the CPA Non-Practicing 
professional is retained to serve, is highly recommendable that whenever 
their name appears on document using the letters CPA the expression Non-
Practicing must accompany his professional licensure abbreviated title. 

• cannot provide Tax preparation services representing that they hold a are 
practicing CPA licensees, however they could provide those services as 
authorized by the PR Department of Treasury from time to time as tax 
Preparers, or by having a PTIN for Federal Taxes filings. 

 

The Board cautions Non-Practicing CPA’s to self-evaluate and determine if they 
are providing, offering or selling services or time to other CPA’s, in order to 
determine if they must apply for a Practicing CPA license. 

In order to promote a safe-harbor for those non-compliant CPA’s, the Board will 
allow a self-evaluation period to expire on June October 15, 2018. Therefore, on 
or before said date, all non-practicing CPAs will have to affirmatively evaluate 
themselves and determine if they should file for a CPA Practicing License.  If the 
licensee determines that he or she has engaged in public accounting services, 
after filing a self-evaluation disclosure contained herein, the licensee will have up 
to December 1 31, 2018 to complete 30 additional CPE’s to the 90 CPE credits 
completed for the Non-Practicing CPA license to convert their license into a CPA 
Practicing license that will be valid through the remainder period of their actual 
renewal cycle. 

 

 



 

 3 

Guiding questions and answers, provided by the Board, to serve as a guide, as to 
the implementation of this Clarified Guidance Statement. 

 
1. If you are providing services as an independent contractor, covering 

services that are related to Controllership, Finance Director, Administrator 
or CFO, Are you a Public Accounting Practitioner? 

 
Could be. If you prepare Financial Reports, to be used or disclosed by the 
entity to Third parties, referring to you as the preparer, whether 
independent preparer or not, you are practicing public accounting, 
therefore you need to have a Practicing License to provide said services. 
 
The key elements are two, one your professional judgment is exercised or 
not, the second one is it the disclosure to third parties referring to your 
expertise as a CPA. If the answer to either of these two is positive, then you 
are a practitioner. 
 

2. If you are providing services as an employee, as part of your regular 
employment, related to Controllership, Finance Director, Administrator or 
CFO, Am I a Public Accounting Practitioner? 

 
No, you are not practicing public accounting since you are exercising 
independent professional judgment.   You are acting as a learned 
professional with a particular skill set on taxes or accountancy, whether 
financial, managerial or statutory, etc. 
 

3. If you are a CPA and licensed attorney providing services a Tax Consultant 
or Preparer, are you a Practicing CPA? 

 
Yes, you are a practicing CPA.  As far as you do not differentiate when you 
will be providing services as a CPA and or an Attorney, (it is not practicable 
to attempt such differentiation) engaged on the Taxes Practice you are 
engaged in the Public Accounting practice. 
 
If your employment as an Attorney-CPA does not require a CPA License for 
purposes of the employment, then you will not be considered as a Public 
Accounting Practitioner.  However, whenever using the CPA abbreviation, 
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you must disclose to the Public on your business cards, stationary or 
published communications where the CPA letters are used, that you are a 
Non-Practicing CPA. 
 

4. If you developed and/ or promoted a Tax Preparing software without 
providing tax advice to the user, potential buyer or buyer, you are not 
engaged in Public Accounting. 

 
5. If you are a CPA Retired with a license status registered as such, then you 

are not a practicing CPA, neither a Non-Practicing CPA.  The Board 
encourages Retired CPAs to disclose said status in order to avoid any form 
of misleading representations to the Public. 
 

6. If you are subcontracted or employed by a CPA Firm or CPA Solo 
practitioner because of your skill set as a CPA, and you are exercising 
professional judgment, whether independent or not, then you will be 
considered a Practicing CPA. 
 

7. If you are subcontracted or employed by a CPA Firm or Solo Practitioner 
because of your skill set as a CPA, and you are not exercising professional 
judgment then you must disclose on your business documents that you are 
a Non-Practicing CPA.  

 
 

Follows the required self-evaluation disclosure to be filed with the PR Society of 
CPA’s on or before October 15, 2018 and will also be part of the requirements of 
the immediate renewal applications through NASBA CPA License services. 
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NON-PRACTICING CPA LICENSEE 
SELF EVALUATION DISCLOSURE 

I,_____________________________, under penalty of perjury hereby declare 
that I have a Non Practicing CPA license, (License __________ valid through 
____________) since I have not being engaged as a Public Accounting practitioner 
from the issuance of this license through the present, neither will engage during 
the remainder of my license period,  as defined by the actual and applicable law, 
rulings and or regulations. 

________________________    ________________ 

     Name and signature                   Date 

The preceding statement was approved unanimously by the Board on its meeting 
celebrated on May 14, 2018, clarifying statement issued on September 11, 2018. 
 
Gabriel Moreno, CPA, CICA, Member 
Víctor Cortés, CPA, CFE, MBA, Secretary  
Edwin Ramos, CPA, Esq., Chairman 


